Rosacea is een veel voorkomende huidaandoening die roodheid, blozen en oneffenheden in het gezicht kan veroorzaken. Hoewel het niet gevaarlijk is, kan rosacea gênant zijn en mensen zelfbewust maken. Gelukkig zijn er enkele tips die mensen kunnen helpen hun rosacea-symptomen onder controle te houden. In dit bericht bespreken we enkele van de beste tips om met rosacea om te gaan. Blijf lezen voor meer informatie!

Wat is rosacea en wat zijn de symptomen?

Rosacea is een chronische aandoening die roodheid en ontsteking van de huid veroorzaakt, vaak in het gezicht. Het begint meestal met perioden van blozen of roodheid, die kunnen worden uitgelokt door bepaald voedsel, alcohol, warme dranken of emotionele stress. Na verloop van tijd wordt de roodheid constanter en kan gepaard gaan met andere symptomen zoals kleine bultjes of puistjes, verdikking van de huid, en een branderig of prikkend gevoel.

Rosacea kan variëren in ernst en kan soms lange tijd in remissie gaan. Er bestaat geen genezing voor rosacea, maar er zijn wel behandelingen die kunnen helpen de symptomen ervan te verminderen. Als je denkt dat je rosacea hebt, is het belangrijk om naar een arts te gaan voor een nauwkeurige diagnose en om je behandelingsmogelijkheden te bespreken.

Oorzaken van rosacea

Hoewel de precieze oorzaak van rosacea onbekend is, zijn er verschillende factoren waarvan wordt aangenomen dat ze bijdragen aan de aandoening. Een van de meest voorkomende oorzaken is blootstelling aan de zon, waardoor de bloedvaten in het gezicht zich kunnen verwijden, wat leidt tot roodheid en ontsteking. Andere mogelijke triggers zijn emotionele stress, hete dranken, gekruid eten en alcohol. Rosacea zou ook verband houden met een overgroei van een soort bacterie genaamd H. pylori, die vaak in de darmen voorkomt.

In sommige gevallen kan rosacea ook erfelijk zijn. Hoewel er geen genezing voor rosacea bestaat, zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen de symptomen onder controle te houden. Daartoe behoren topische crèmes en orale medicijnen die de roodheid en ontsteking kunnen helpen verminderen. Voor ernstige gevallen kan lasertherapie of een operatie nodig zijn.

Hoe rosacea te behandelen

Hoewel mensen van alle leeftijden er last van kunnen hebben, komt rosacea het meest voor bij volwassenen van middelbare leeftijd. Er bestaat geen genezing voor rosacea, maar er zijn behandelingen die kunnen helpen om de symptomen te verminderen. Het vermijden van triggers, zoals blootstelling aan de zon, alcohol, pittig eten en hete dranken; het gebruik van zachte huidverzorgingsproducten; het aanbrengen van zonnebrandcrème; en het nemen van orale of topische antibiotica. Hoewel er geen genezing voor rosacea bestaat, kunnen deze behandelingen helpen om de symptomen te verminderen en het uiterlijk van de huid te verbeteren.

De beste make-up tips voor mensen met rosacea

Als je rosacea hebt, ben je waarschijnlijk maar al te bekend met de roodheid, ontstekingen en uitbraken die ermee gepaard kunnen gaan. Maar je hoeft rosacea niet je leven of je schoonheidsroutine te laten beheersen. Met een paar eenvoudige tips kun je leren hoe je make-up kunt aanbrengen op een manier die je symptomen helpt camoufleren en je het vertrouwen geeft om de wereld tegemoet te treden. Kies eerst foundation of concealer tinten die goed bij je huidskleur passen. Misschien moet je met een paar verschillende producten experimenteren voordat je er een vindt die je huid niet irriteert of je symptomen verergert.

Als je eenmaal een foundation hebt gevonden die voor jou werkt, breng die dan spaarzaam aan met een kwast of spons, met lichte, zachte streken. Breng vervolgens een laag groen getinte primer aan om de roodheid van je rosacea te neutraliseren. Zorg ervoor dat je de primer goed mengt, zodat er geen lijnen of randen zichtbaar zijn. Bestuif je gezicht tenslotte lichtjes met doorschijnend poeder om alles te fixeren. Door deze eenvoudige stappen te volgen kun je een vlekkeloze make-up look creëren waarmee je je ondanks je rosacea mooi en zelfverzekerd kunt voelen.