Zitten er microplastics in uw cosmetica? Het is een vraag die veel mensen zich tegenwoordig stellen, nu de gevaren van deze minuscule deeltjes steeds duidelijker worden. Maar hoe kun je erachter komen of er microplastics in je favoriete producten zitten? Deze blogpost vertelt je hoe. Lees verder voor meer informatie.

Microplastics zijn kleine stukjes plastic die minder dan 5 millimeter groot zijn. Ze zijn afkomstig van verschillende bronnen, maar de meest voorkomende bron zijn cosmetische producten die microbeads bevatten. Microplastics zijn een belangrijke milieuvervuilende stof. Omdat ze zo klein zijn, worden ze gemakkelijk opgenomen door zeedieren en andere wilde dieren. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen voor de dieren die ze eten.

Microplastics absorberen ook schadelijke chemicaliën uit het milieu, die vervolgens kunnen worden doorgegeven aan de dieren die ze eten. Ze vormen een bedreiging voor het zeeleven en het milieu, en ze kunnen ook een gevaar zijn voor de gezondheid van de mens. Daarom is het belangrijk om producten die microplastics bevatten te vermijden, ook cosmetica. Sommige cosmetica bevatten microbeads, dat zijn kleine stukjes plastic die worden gebruikt als scrubmiddel.

Andere bevatten synthetische vezels van nylon, polyester en acryl. Deze vezels kunnen tijdens het gebruik loslaten en in het milieu terechtkomen, waar ze door wilde dieren of zelfs mensen kunnen worden opgenomen. Er zijn aanwijzingen dat microplastics schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. De beste manier om erachter te komen of er microplastics in je cosmetica zitten, is om contact op te nemen met de fabrikant en het hem rechtstreeks te vragen.

Veel fabrikanten vermelden deze informatie nu op hun website of op het etiket van hun product. Sommige milieuorganisaties, zoals de Environmental Working Group, werken ook aan de ontwikkeling van online databases van cosmetica die wel of geen microplastics bevatten. Helaas, als microplastics eenmaal in cosmetica zitten, is er niet veel wat je kunt doen om ze te verwijderen. U kunt echter wel proberen producten te vermijden die microplastics bevatten. 

Kijk op de etiketten van uw cosmetica of er ingrediënten in zitten zoals polyethyleentereftalaat (PET), polymethylmethacrylaat (PMMA), en nylon 6. Als een product een van deze ingrediënten bevat, bevat het waarschijnlijk microplastics. Het vermijden van deze producten is de beste manier om je blootstelling aan microplastics te verminderen. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om blootstelling aan microplastics te voorkomen. Ten eerste moet je goed opletten welke producten je gebruikt en cosmetica en verzorgingsproducten kopen die geen microplastics bevatten.

Je kunt ook stappen ondernemen om je gebruik van plastic in het algemeen te verminderen. Bijvoorbeeld door herbruikbare boodschappentassen en waterflessen mee te nemen, en plastic voor eenmalig gebruik waar mogelijk te vermijden. Tot slot kun je organisaties steunen die het probleem van microplastics onder de aandacht brengen en lobbyen voor strengere regelgeving voor producten die microplastics bevatten. Het lijdt geen twijfel dat microplastics een ernstig milieuprobleem zijn.

Ze zitten in alles, van cosmetica tot kleding en ingeblikt voedsel, en uiteindelijk vervuilen ze onze oceanen en waterwegen. Bewustmaking van de gevaren van microplastics is cruciaal, maar het is slechts een deel van de oplossing. We moeten ook manieren vinden om onze afhankelijkheid van microplastics te verminderen. Een manier om dit te doen is om cosmetica en andere producten te kiezen die geen microplastics bevatten. Veel bedrijven bieden nu microplastic-vrije opties aan, dus het wordt steeds makkelijker om duurzamere keuzes te maken.

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om de impact van microplastics op het milieu en onze gezondheid te verminderen. Een eenvoudige manier is om bewust om te gaan met de producten die we elke dag gebruiken, zoals cosmetica. Veel cosmetica bevat microplastics die in onze waterwegen en uiteindelijk in de oceaan terechtkomen. Door cosmetica te kiezen die geen microplastics bevatten, kunnen we helpen de vervuiling te verminderen en onze planeet schoon te houden.

Hoewel het duidelijk is dat microplastics schadelijk zijn voor mens en milieu, kan het moeilijk zijn om oude gewoontes te doorbreken. Hopelijk heeft deze blog je genoeg informatie gegeven om een weloverwogen beslissing te nemen over het al dan niet verminderen van je gebruik van cosmetica met microplastics. Als we allemaal samenwerken, kunnen we deze schadelijke materialen langzaam uit ons dagelijks leven bannen. Heb jij al besloten wat je gaat doen tegen het gebruik van cosmetica met microplastics? Laat het ons weten in de reacties hieronder!