Iedereen wilt natuurlijk het meest stralende en gezonde gebit hebben. Er is niks mooiers dan een glimlach met prachtige witte tanden. Helaas gaat dat niet allemaal vanzelf. Wat kun je eigenlijk allemaal doen, om voor dat stralende gebit te zorgen? In dit artikel vertellen we het je!

Goed schoonmaken

Het krijgen van een stralend gebit begint natuurlijk bij de basis. Tandenpoetsen, flossen, mondwater en je tongschrapen.

Tandenpoetsen

Je tanden moet je minimaal twee keer per dag poetsen, het liefst minimaal twee minuten. Aangeraden is om dit te doen met fluoride tandpasta en een elektrische tandenborstel (mocht je dat niet kunnen betalen, geen probleem. Een handtandenborstel doet ook wat het moet). Denk tijdens het tandenpoetsen ook aan je tandvlees. Om ervoor te zorgen dat het niet gaat ontsteken kun je het beste tijdens het tandenpoetsen zachtjes over je tandvlees heen gaan. Hierdoor blijft je tandvlees gezond.

Flossen

Na het poetsen van je tanden is het belangrijk om te flossen. Hiermee verwijder je tandplak en voorkom je dat schadelijke bacteriën zich ophopen tussen je tanden, waar je niet bijkomt met je tandenborstel. Doe het flossen wel voorzichtig, anders snij je in je eigen tandvlees.

Mondwater

Mondwater zorgt voor een fris gevoel in je mond. Het doodt namelijk de slechte bacteriën, hierdoor krijg je een hele frisse adem. Maar mondwater doodt ook alle goede bacteriën in je mond. Het is dus een afweging die je zelf moet maken.

Tongschrapen

Mocht je mondwater niet prettig vinden, dan is je tongschrapen een prima oplossing. Je tongschrapen zorgt voor: een frissere adem, geen vieze smaak meer in de mond, gevoeligere smaakpapillen, minder tandplak en dus een algemenere mondgezondheid. Wel is een tongschraper niet voor iedereen prettig. Mocht je snel kokhalsneigingen krijgen, dan zal dat ook gebeuren tijdens het schrapen van je tong.

Tandarts en mondhygiënist

Op het moment dat je de basis goed hebt, is het alsnog wel zo prettig om eens in het half jaar een bezoekje te brengen bij de tandarts en mondhygiënist (vaak is dat één afspraak). De mondhygiënist verwijdert je tandsteen, tandplak en aanslag. Controleert je tandvlees en brengt fluoride aan. Mocht het nodig zijn kan de mondhygiënist, onder toezicht van de tandarts, ook röntgenfoto’s maken. Als de mondhygiënist klaar is zal de tandarts zelf de controle gaan doen. De tandarts zal kijken of je gaatjes hebt, en bekijkt (als je ze hebt) je vullingen en kronen. Na de controle is er ook de mogelijkheid dat je tips krijgt over waar je bijvoorbeeld beter moet poetsen. Ook is het voordeel van een controle dat je preventief te werk gaat, daarmee kun je veel geld besparen. Voorkomen is beter dan genezen.

Tanden bleken

Hoe werkt het bleken van je tand eigenlijk? Je tand is verdeeld in drie verschillende lagen: het glazuur, het tandbeen (gele kleur) en daaronder zit de tandzenuw – Die tandzenuw kan ervoor zorgen dat je soms gevoelige tanden hebt. Doormiddel van waterstofperoxide bleek je de tanden. Op het moment dat je een klein percentage gebruikt zal het alleen een schoonmakend effect hebben, dan zal er wat oppervlakkig vuil weg gaan. Maar als je een hoger percentage gebruikt dan zal het ervoor zorgen dat er eiwit uit je glazuur wordt gehaald. Daardoor wordt je tand minder doorzichtig, zie je minder tandbeen en krijgt het dus een wittere kleur.

Nu je weet hoe het tanden bleken werkt is het ook goed om te weten dat er drie verschillende manier zijn om je tanden te laten bleken. Zo kun je dat laten doen bij de tandarts, de schoonheidssalon of thuis, doormiddel van een online kitje.

Het verschil tussen die drie is het percentage aan waterstofperoxide, zoals eerder verteld. Die hoeveelheid is heel bepalend. Een tandarts mag 6% gebruiken, daarmee kun je dus écht je tanden goed bleken. Maar bij de schoonheidssalon en je eigen kitjes, daar zit maar 0,1% waterstofperoxide in. Niet genoeg om je tanden écht mee te bleken. Daarom gebruiken ze chloor, om die blekende werking toch iets beter te krijgen. Ook gebruiken schoonheidssalons blauwe lampen, volgens onderzoek heeft dan geen enkele werking op het bleken. Wel zorgt het ervoor dat je tanden uitdrogen, doordat ze uitgedroogd zijn zien ze er witter uit. Dat effect is niet goed voor je tanden en het is binnen 24 uur alweer uitgewerkt.

Dus, tanden bleken in Schiedam moet je echt alleen doen bij een tandarts, mocht je een blijvend effect willen. Omdat de andere manieren simpelweg geen hoog genoeg percentage waterstofperoxide mogen gebruiken van de wet.