Het lichaamsgewicht en BMI worden vaak gebruikt om vast te stellen hoe gezond iemand is. Terwijl het vetpercentage een veel betere indicator is. Daarom wordt het tijd om daar meer aandacht aan te besteden. Met een passend percentage lichaamsvet zie je er op je best uit en bewijs je dat je gezond bent.

Waarom het vetpercentage meer zegt dan de BMI

BMI staat voor body mass index. Het is in feite niet meer dan verhouding tussen je lengte en je gewicht. Daarom is het lang niet altijd een nuttig gegeven. Iemand die ontzettend gespierd is heeft bijvoorbeeld een hoge BMI. Terwijl iemand die erg ongezond leeft maar niet te zwaar is op de ideale BMI uit kan komen. De balans tussen spieren en vet is vele malen significanter. Hiermee zie je echt hoe gezond je bent. Want veel spiermassa is niet ongezond, terwijl een hoog vetpercentage een indicator is voor een groot aantal gezondheidsproblemen.

Het berekenen van je vetpercentage doe je zo

Er is een makkelijke verklaring voor het feit dat veel mensen liever hun lichaamsgewicht en BMI gebruiken om te berekenen of ze te zwaar zijn. Het is namelijk erg gemakkelijk. Je gaat eenvoudigweg op een weegschaal staan en krijgt een getal. Op basis van een eenvoudige formule bereken je vervolgens je BMI. Het bepalen van je vetpercentage vraagt om iets meer precisie. Maar met een huidplooimeter doe je het gewoon zelf. Na een klein beetje oefening stel je hierdoor snel en gemakkelijk je vetpercentage vast.

Wat is een gezond vetpercentage en hoe bepaal ik mijn eigen vetpercentage?

Te hoge en te lage vetpercentages zijn allebei ongezond

De nadruk ligt tegenwoordig meestal op te hoge vetpercentages. Dat komt omdat overgewicht nou eenmaal een vaker voorkomend probleem is dan ondergewicht. Maar bedenk wel dat het ook erg ongezond is om met een zeer laag vetpercentage rond te lopen. De exacte percentages verschillen per geslacht en leeftijd.

Een mooie balans tussen je spiermassa en vetweefsel

De hoeveelheid spieren en vet bepalen voor een groot deel je lichaamsgewicht. Omdat de andere weefsels in je lichaam min of meer constant zijn. Door op je juiste manier te trainen raak je helemaal in vorm en blijf je gezond. Spieren opbouwen doe je bijvoorbeeld door met gewrichten te trainen. Je percentage lichaamsvet omlaag brengen lukt met name door je uithoudingsvermogen te trainen. Door goed voor jezelf te zorgen leef je uiteindelijk gezonder. Bovendien past een adequaat vetpercentage beter bij het schoonheidsideaal.