Collageen is een van de belangrijkste eiwitten in het menselijk lichaam. Dit supereiwit is namelijk essentieel voor de conditie van het bindweefsel door het hele lichaam. Collageen bevordert de cohesie, maar ook de elasticiteit en helpt bij het herstel van onder andere de huid, gewrichten, pezen en spieren en zelfs kraakbeen en botten. Wanneer je hierbij stilstaat wordt het pas echt duidelijk wat de impact van collageen is of kan zijn. Bedenk bijvoorbeeld dat voor je hartspieren en voor een goede werking van de bloedvaten en verschillende organen collageen essentieel is. Collageen wordt tot een leeftijd van ongeveer 25 jaar door het lichaam zelf aangemaakt, waarna dit langzaamaan afbreekt. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om vanaf een bepaalde leeftijd ervoor te zorgen dat ze voldoende collageen binnen krijgen via voeding en supplementen.

Collageen heeft positieve effecten op verschillende zichtbare en niet zichtbare onderdelen van het lichaam

Veel mensen gebruiken collageen producten vanuit cosmetisch oogpunt, om bijvoorbeeld de huid, nagels en het haar zo goed mogelijk in conditie te houden. Naast deze zaken die aan de buitenkant zichtbaar zijn, zijn er ook tal van voordelen binnen in het lichaam die behoefte hebben aan collageen. De spieren en gewrichten hebben bijvoorbeeld behoefte aan collageen om soepel en goed te kunnen functioneren. Ouderdomskwalen, zoals bijvoorbeeld artrose kunnen verlicht worden door het gebruik van collageen producten. In veel gevallen maakt het lichaam zelf vrijwel geen collageen meer vanaf een leeftijd van een jaar of 50, waardoor vaak na die leeftijd diverse klachten opdoemen.

Er zijn verschillende manieren om collageen tot je te nemen als supplement of in de voeding

Er zijn verschillende types collageen. Type I bevindt zich in onder ander bindweefsel, het kraakbeen, de gewrichten het haar en de nagels. Type II is ook terug te vinden in de gewrichten, maar ook in tussenwervelschijven en in het strottenhoofd, de neus en de ribben. Er zijn verschillende manieren om collageen aan te vullen via voeding. Veel dierlijke producten, vooral producten die met botten van dieren zijn bereid, zoals bouillon zitten vaak vol collageen. Voor mensen die geen vlees of dierlijke producten eten zijn er ook plantaardige alternatieven. De meest efficiënte manier om collageen binnen te krijgen, is echter via supplementen, met name dan collageen hydrolysaat, omdat het lichaam deze direct kan opnemen. Door experts wordt deze gezien als het beste collageen supplement. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor deze variant.