Als je een gevoelige huid hebt, is het vaak nog lastiger om de juiste cosmetica te kiezen. Je kijkt dan zeker niet alleen naar de beste prijs, maar ook naar andere punten. Daarom is het prettig om te weten hoe bepaalde cosmeticaproducten aangeschreven staan en wat er bijvoorbeeld allemaal in zit.

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid reageert vaak op invloeden van buitenaf met verschillende symptomen. De huid kan bijvoorbeeld branderig of trekkerig aanvoelen of rode vlekken vertonen. Soms ontstaan er huidschilfers, uitslag, kloofjes of bultjes en dit kan gepaard gaan met jeuk. Er kunnen zelfs ontstekingen ontstaan of een dunne huidtextuur.

Wat is de oorzaak van een gevoelige huid?

Een gevoelige huid kan allerlei oorzaken hebben die de huidbarrière verstoren of verzwakken. Het kan bijvoorbeeld de leeftijd zijn of hormonale veranderingen. Ook bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem of rosacea en allergieën voor bepaalde stoffen kunnen huidproblemen veroorzaken. Het kan een bijwerking van een bepaalde medicatie zijn of een reactie op een chemische stof, zoals chloor. Ook roken, verkeerde voeding, stress, luchtverontreiniging, extreme weersomstandigheden of uitdroging kunnen een oorzaak zijn. Het is bij huidproblemen altijd verstandig om de huidarts te raadplegen.

Niet verstandig bij een gevoelige huid?

Heet douchen of heet badwater kun je bij een gevoelige huid beter achterwege laten. Het is ook niet verstandig om reinigingsproducten met bijvoorbeeld een washandje op je huid aan te brengen, dat schuurt de huid te veel. Deppen is ook beter dan wrijven.

Zorgverzekering vergelijken 2022

Een ander belangrijk punt voor mensen met een huid die vaak problemen geeft, is het kiezen van de zorgverzekering. Wordt bij jouw verzekering bijvoorbeeld acnetherapie of camouflage therapie vergoed? Zorgverzekering vergelijken 2022 is dus zeker aan te raden, want elk jaar veranderen pakketten vaak een klein beetje. Door te vergelijken zie je bijvoorbeeld of de behandeling door de dermatoloog wordt vergoed door je ziektekostenverzekering en voor welk bedrag of voor hoeveel behandelingen maximaal. Als je veel huidproblemen hebt, kun je beter voor een (aanvullende) zorgverzekering kiezen die hierop aansluit. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor huidproblemen, het is altijd verstandig om de zorgverzekering te vergelijken. Heb je geen huidproblemen, ook dan is het prettig als je over de verschillende cosmeticaproducten reviews kunt lezen om zo tot een betere keus te komen.

Tips voor een moeilijke huid

Als je een gevoelige huid hebt, kun je het beste de volgende stelling aanhouden: ‘Hoe simpeler, hoe beter’. Natuurlijk moet je de huid wel verzorgen. Ga niet al te veel experimenteren met verschillende producten en gebruik eigenlijk het liefst zo weinig mogelijk. Zorg ook dat altijd alles verwijderd is als je gaat slapen. Het is wel verstandig om de gevoelige huid tegen de zon en tegen vervuiling te beschermen. Het is ook meestal beter om de huid koel te houden. Veel water drinken is altijd goed voor de huid en zeker ook voor de gevoelige huid. Nieuwe cosmeticaproducten kun je bij een gezichtshuid die snel geïrriteerd raakt beter eerst op je arm uit proberen.