Voor veel mensen lijkt de gedachte aan mediteren ontmoedigend. Maar meditatie is een praktijk die door iedereen beoefend kan worden, ongeacht ervaring of achtergrond. Als je nieuwsgierig bent naar hoe je kunt beginnen met mediteren, laat dit artikel je de grondbeginselen zien.

Wat is meditatie en wat zijn de voordelen

Meditatie is een oude praktijk die al eeuwenlang gebruikt wordt om lichamelijk en geestelijk welzijn te bevorderen. Het basisprincipe van meditatie is de geest te richten op een enkel voorwerp of een enkele gedachte om zo een toestand van mindfulness, of volledig bewustzijn, te bereiken. Dit kan door mentale herhaling van een mantra, of door je op de ademhaling te concentreren. Als de geest mag afdwalen, wat onvermijdelijk gebeurt, brengt de mediteerder zijn aandacht gewoon weer terug naar het punt waarop hij zich concentreert.

Door regelmatige oefening kan de mediteerder leren zijn gedachten en emoties te beheersen, en innerlijke vrede te vinden. Van meditatie is aangetoond dat het de mentale helderheid en concentratie verbetert, stress en angst vermindert, en de algehele lichamelijke gezondheid bevordert. Dus waarom zou je het niet eens proberen? Je zult misschien verbaasd zijn over wat een verschil het in je leven kan maken.

Hoe kan ik meditatie een deel van mijn dagelijkse routine maken

Meditatie kan een geweldige manier zijn om je te concentreren en je geest tot rust te brengen, maar het kan moeilijk zijn om er een deel van je dagelijkse routine van te maken. Een manier om te beginnen is om elke dag een bepaalde tijd te reserveren voor meditatie. Het kan helpen om het elke dag op hetzelfde tijdstip te doen, zoals ’s morgens als eerste of vlak voor het slapengaan. Als je eenmaal een tijdstip hebt uitgekozen, zoek dan een comfortabele plek om te zitten of te liggen.

Sluit eventueel je ogen en concentreer je op je ademhaling. Begin met een paar keer diep in te ademen en laat je adem dan terugkeren naar zijn natuurlijke ritme. Als je gedachten beginnen af te dwalen, breng je je aandacht gewoon weer terug naar je ademhaling. Je kunt zo lang mediteren als je wilt, maar zelfs een paar minuten kunnen al heilzaam zijn. Met een beetje oefening zul je in staat zijn om meditatie een vast onderdeel van je dagelijkse routine te maken. Bekijk mindfulmeditatie.nl om meer technieken en trucs te leren!!