Veel mensen, zowel vrouwen als mannen, zijn onzeker over de kleur van hun tanden. In de meeste gevallen schamen ze zich, omdat hun tanden gelig zijn of niet zo wit zijn als ze zouden willen. Om hun tanden te verbergen, lachen ze bijvoorbeeld vaak met hun lippen op elkaar of proberen ze tijdens het praten hun mond zo dicht mogelijk te houden. Dat is eigenlijk hartstikke zonde; je zou trots moeten zijn op je gebit! Gelukkig is er een aantal dingen die je kunt doen om je tanden witter te maken, waaronder het kopen van een tandenbleekset voor thuis. In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een tandenbleekset precies?

Met een bleekset voor je tanden kun je zelf thuis aan de slag met het witter maken van je gebit. Hierbij gaat het voornamelijk om het behandelen van plekjes en vlekjes die ontstaan zijn door externe factoren. Ben je bijvoorbeeld een roker of drink je veel koffie of thee? In dat soort gevallen kunnen je tanden een beetje zijn verkleurd. Heb je altijd al gelige tanden gehad, omdat het bijvoorbeeld in de familie zit? In zo’n geval kun je een tandenbleekset thuis helaas niet gebruiken. Dan kun je het beste contact opnemen met je tandarts of mondhygiënist om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

In een tandenbleekset voor thuis zit een bleekmiddel dat je op je tanden moet smeren na het poetsen. In dit middeltje zit een klein beetje waterstofperoxide waardoor bacteriën in je mond sterven. Dat is de bedoeling want bacteriën zorgen voor tandplak en tandplak zorgt voor verkleuring van je tanden. Door de waterstofperoxide zal er dus uiteindelijk minder tandplak ontstaan, waardoor je tanden witter worden. Je kunt je tanden ook laten bleken bij een tandarts of specialist. Daar worden producten gebruikt met een hogere concentratie waterstofperoxide. Wanneer je begint met tanden bleken thuis heb je dus meer geduld nodig, maar bespaar je tegelijkertijd flink wat geld.

Waar moet je op letten bij het kopen van een bleekset?

Wanneer je nog nooit eerder een tandenbleekset gekocht hebt, is de kans groot dat je niet goed weet waar je op moet letten bij het kopen ervan. Sommige middelen kunnen er namelijk voor zorgen dat je tanden gevoelig worden of dat je glazuur wordt aangetast. Daarom is het aan te raden om er even goed voor te gaan zitten in je zoektocht naar de beste tandenbleekset voor thuis. Let in ieder geval op de volgende punten voordat je een tandenbleekset koopt:

  • Een bleekset werkt het beste op gezonde tanden. Ga daarom alleen aan de slag met zo’n kit wanneer je een gezond gebit hebt.
  • Weet je niet zeker of je gebit gezond is? Laat de tandarts dan je tanden controleren zodat je veilig aan de slag kan gaan.
  • Koop alleen tandenbleeksets bij specialisten die producten aanbieden die FDA & CE gecertificeerd zijn.
  • Lees altijd goed de bijsluiter voordat je begint met tanden bleken.
  • Kijk en vergelijk: er zijn meerdere shops in Nederland waar je terecht kunt voor bleeksets. Lees recensies en kijk hoe eerdere klanten de producten hebben ervaren.

Is thuis je tanden bleken helemaal veilig?

Nu je weet hoe je voor jou de beste tandenbleekset kunt scoren, is het goed om nog wat meer te weten te komen over de veiligheid van thuis je tanden bleken. Want hoe veilig is dat eigenlijk? Veel mensen hebben er van alles voor over om een stralend gebit te krijgen en gaan soms zelfs zo ver dat ze de eerste de beste bleekset aanschaffen. Juist omdat er zoveel aanbieders zijn, zie je soms door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer. Zoals hierboven beschreven, moet je daarom altijd kijken of de producten 100% veilig bevonden zijn op basis van de Europese wet- en regelgeving. Dit zie je onder andere aan certificaten van FDA en CE bij het CPNP. Dit moet erbij vermeld staan. Pas dan is thuis je tanden bleken helemaal veilig. 

Natuurlijk kun je ook altijd advies vragen aan de medewerkers van het bedrijf waar je je bleekset gekocht hebt. En wil je het helemaal 100% zeker weten dan kun je ook gewoon bij je tandarts terecht voor informatie. Thuis je tanden bleken is dus veilig, mits je het met de juiste producten doet en mits je zo’n behandeling een aantal keren herhaalt. Een ander groot voordeel van thuis je tanden bleken, is dat het veel goedkoper is dan wanneer je dit bij een tandarts of specialist laat doen. Hierbij moet je wel rekening houden met het feit dat bleeksets bedoeld zijn voor oppervlakkige verkleuringen en vlekjes. Bij een verkleuring van binnenuit de tand zul je alsnog naar een tandarts moeten.