Wat is primer make-up? Primer make-up is een nodige stap in je schoonheidsroutine als je wilt dat je make-up de hele dag blijft zitten. Maar wat doet primer precies? En welke moet je gebruiken? Lees verder voor alles wat je moet weten over primer make-up.

Primer make-up is bedoeld om voor je gewone foundation aan te brengen. Het zorgt voor een gladde ondergrond voor je foundation, en helpt die langer te houden. Er zijn veel verschillende soorten primer op de markt, elk met zijn eigen unieke voordelen. Sommige primers bevatten bijvoorbeeld SPF-zonnefilter, terwijl andere speciaal ontworpen zijn voor mensen met een vette huid of grote poriën. In het algemeen kan primer make-up helpen om je foundation er gladder en egaler uit te laten zien, en ook om hem de hele dag langer te laten zitten.

De juiste primer voor je huid hangt af van je individuele huidtype en wat je met je make-up hoopt te bereiken. Maar hier zijn een paar algemene tips die je kunnen helpen de beste primer voor je behoeften te kiezen. Als je een droge huid hebt, zoek dan een primer die je huidoppervlak hydrateert en glad maakt. Als je een vette of acnegevoelige huid hebt, zoek dan een primer die matteert en glans onder controle houdt. Als je een bedauwde finish nastreeft, zoek dan een hydraterende primer.

En als je wilt dat je make-up de hele dag blijft zitten, zoek dan een long-wearing primer. Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een primer:

  • Je huidtype (vettig, droog, gecombineerd, enz.);
  • De look waar je voor gaat (mat, bedauwd, natuurlijk, enz.);
  • De afwerking die je wilt (fluweelachtig, soft focus, poriënvrij, etc.).

Als je eenmaal weet wat je in een primer zoekt, is het makkelijker om de juiste te kiezen. Heb je bijvoorbeeld een vette huid, zoek dan een primer die olievrij en matterend is. Wil je een bedauwde gloed, probeer dan een primer met lichtgevende eigenschappen. Er zijn een paar belangrijke dingen om te onthouden bij het gebruik van primer make-up:

  • Zorg ervoor dat je de juiste primer kiest voor je huidtype. Als je bijvoorbeeld een vette huid hebt, zul je een primer willen gebruiken die speciaal ontwikkeld is om vettigheid tegen te gaan;
  • Breng de primer gelijkmatig over je gezicht aan voor foundation of concealer;
  • Laat de primer volledig drogen voor je andere make-up producten aanbrengt;
  • Breng de primer naar behoefte opnieuw aan gedurende de dag om je make-up er fris uit te laten zien.

Primers kunnen een negatief effect hebben op je huid, maar er zijn een paar dingen waar je op kunt letten om de schade te minimaliseren. Primers kunnen agressieve chemicaliën bevatten die huidirritatie en huidontsteking kunnen veroorzaken. Ze kunnen ook de poriën verstoppen en tot acne-uitbraak leiden. En als ze niet speciaal voor de vette of acnegevoelige huid samengesteld zijn, kunnen ze de vette of acnegevoelige huid juist erger maken.

Het is dus belangrijk een primer te kiezen die speciaal voor je huidtype gemaakt is, en mild te werk te gaan bij het aanbrengen. Zorg ervoor dat je je gezicht goed wast voor je de primer aanbrengt, en vermijd te veel uitrekken of inwrijven van de primer in de huid. Gebruik lichte streken en laat de primer volledig drogen voor je hem aanbrengt. Dus waar wacht je nog op? Laat je primen en maak je klaar om je beste gezicht naar voren te brengen! Bedankt voor het volgen van onze gids over het primen van make-up.

We hopen dat je het nuttig vond. Wat is je favoriete primer? Laat het ons weten in de reacties hieronder.