De voeten zijn één van de meest onderschatte lichaamsdelen. Veel mensen besteden dan ook weinig aandacht aan het verzorgen van de voeten. Toch leveren de voeten dagelijks een zware inspanning. Zo dragen de voeten het gewicht van je lichaam en zetten we hier gemiddeld zo´n 8.000 tot 10.000 stappen per dag mee. Je kunt je dus afvragen, waarom de meeste mensen meer aandacht aan gezichtsverzorging besteden dan aan de voeten, die toch het meeste te verduren hebben?

Voetklachten

Wanneer de voeten je dagelijks goed door de dag helpen en je aan het eind van de dag geen last van je voeten hebt, dan is dit de ideale situatie en vaak ook de reden om weinig aandacht aan voetverzorging te besteden. Maar dit werkt zo niet bij iedereen. Aan voetverzorging wordt vaak pas gedacht, als er voetklachten optreden. Dit is vaak al te laat, vooral als je met klachten blijft doorlopen. Bepaalde voetklachten kunnen ook een aanwijzing zijn, dat je bepaalde klachten op ander plekken in je lichaam hebt. Denk bijvoorbeeld aan het voortdurend hebben van koude voeten. Dit wijst erop dat er mogelijk iets mis is met de bloedcirculatie. Kortom, het kan geen kwaad om regelmatig je voeten de nodige aandacht te geven, ook als je geen voetklachten hebt. Gebruik daarbij wel goede hulpmiddelen, zoals eeltverwijderaars bij teveel eelt of een goede lotion of crème voor de dagelijkse voetverzorging.

Klachten door eelt onder de voeten

Een van de meest gehoorde voetklachten is eelt onder de voeten. Wanneer de huid blootstaat aan druk en wrijving, bouwt de opperhuid een bescherming op. Dit is dan een verdikking op de huid. Het is voor te stellen dat juist de onderzijde van de voeten, zoals de bal van je voet, onder de tenen en op de hiel hier het meest gevoelig voor zijn. Hier staat constant druk op en de huid schuurt voortdurend tegen de binnenzijde van de schoen. Ook een verkeerde stand van de voet, te krappe schoenen of zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn van eelt. Een klein beetje eelt hoeft geen probleem te zijn en zal de opperhuid juist beschermen. Wanneer de eeltlaag te dik wordt, ontstaan er problemen. Deze plekken kunnen pijnlijk of branderig aanvoelen en eelt kan scheuren, waardoor er pijnlijke kloven ontstaan.

Eelt verwijderen

Het verwijderen van eelt, is bij uitstek een onderdeel van voetverzorging die je zelf gemakkelijk kunt uitvoeren en waarvoor je niet naar een pedicure hoeft te gaan. Hierbij heb je als hulpmiddel de keuze uit diverse soorten eeltverwijderaars. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een eeltvijl of een eeltrasp. Hiermee ga je over de eeltplekken en schraap je het teveel aan eelt weg. Waar je wel mee moet oppassen, is dat je niet teveel eelt weghaalt. Het kan dan voorkomen dat je de opperhuid beschadigt en heb je alsnog last van een pijnlijke voet. Als jezelf niet in staat bent om met een eeltvijl of eeltrasp het eelt weg te schrapen, dan kun je ook kiezen voor elektrische eeltverwijderaars. Dit maakt het nog gemakkelijker om je voeten te verzorgen. Een voetenbad zal niet direct eelt verwijderen, maar helpt wel om eelt zacht te maken, waardoor het schrapen van de eelt minder pijnlijk hoeft te zijn. Tevens is een voetenbad altijd een weldaad voor je voeten. Hiermee ontspan je je voeten en dit heeft een positieve invloed op je gehele lichaam.

Nagelproblemen

Problemen met de teennagels kunnen ook voor pijnlijke voeten zorgen. Nagels zijn een beschermende laag van dood weefsel, namelijk keratine. Dit is een soort van eiwit dat ook voorkomt in hoorns en hoeven van dieren. Ondanks dat het dood weefsel is, groeien nagels, doordat oude cellen worden doorgeschoven door nieuwe cellen die vervolgens ook afsterven. Uiteraard is het knippen van nagels een onderdeel van voetverzorging. Maar je kunt ook problemen met nagels krijgen. Denk daarbij aan een ingegroeide teennagel. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaak door het dragen van te strakke schoenen of het foutief afknippen van de nagels. De nagel groeit dan in het zachte weefsel van de huid, gaat ontsteken en er groeit wild vlees. Dikwijls zijn andere lichamelijke problemen de oorzaak dat je nagelproblemen krijgt. Denk aan broze nagels die snel scheuren, omdat je een tekort aan vitamine B hebt. Met hulp van diverse nagelproducten, kun je problemen met nagels voorkomen en uiteraard je nagels verfraaien.

Hulpmiddelen voor nagelverzorging

Zorg altijd dat je in het bezit bent van een goede nagelschaar of nageltang. Hiermee kun je optimaal je teennagels verzorgen. Met een nagelvijl kun je de scherpe randjes weg vijlen of een ruwe nagel gladder maken. Maar ook als je geen nagelproblemen hebt, dan heb je zeker baat bij een paar standaard nagelproducten voor goed verzorgde nagels. Met een zogenaamde bokkepoot kun je de nagelriemen verwijderen of naar achteren duwen. Dit heeft tot doel dat je nagels er direct veel beter uitzien en tevens is dit nodig als je bijvoorbeeld acryl nagels wilt aanbrengen. Wanneer de nagelriem niet in de weg zit, kun je optimaal acryl nagels aanbrengen. Lak je regelmatig je teennagels? Dan kun je niet zonder een goede nagellakremover om de lak grondig van je nagels te verwijderen.