Iedereen heeft wel littekens, of het nu striae is van een zwangerschap, littekens na waterpokken, het openkrabben van wondjes, een fikse operatie die je als herinnering een litteken achterlaat of die ongelukkige val van de fiets die je niet zonder kleerscheuren achterliet. De één omarmt deze littekens en de ander verfoeit ze. Maar kun je er iets aan doen? Absoluut. Voor de laatste groep is er een mogelijke oplossing: littekencrème. Een litteken ontstaat nadat je huid is beschadigd, bij een beschadiging dieper in de huidlaag is de kans op meer zichtbare littekens groter. Je huid herstelt zich door de aanmaak van collageen, maar vaak wordt er teveel aangemaakt en zo ontstaat het litteken. Hoe zichtbaar en groot het litteken is heeft te maken met veel verschillende factoren. Bijvoorbeeld je leeftijd, een ouder huid herstelt langzamer dan een oudere, maar ook de plek van het litteken heeft invloed. Op bijvoorbeeld gespierde gebieden kan het litteken groter worden.

Wat doet een littekencrème?

Allereerst helpt een littekencrème met het soepel maken en zacht houden van je litteken die soms hard en wat pijnlijk kan aanvoelen. Dus het geeft verlichting. Een littekencrème ondersteunt het herstel van de huid en kan ervoor zorgen dat littekens minder zichtbaar zijn of zo goed als verdwijnen. Ook dit hangt af van het soort litteken. Het beste kun je een littekencrème gebruiken direct na het dichten van de wond. Dus bijvoorbeeld na een operatie, zodra de wond dicht is kun je de littekencrème  gaan smeren (vaak meerdere keren per dag) en de kans dat je litteken dan minder zichtbaar is of verdwijnt is heel groot.

Gebruik je littekencrème voor oude littekens dan verdwijnen deze niet meer. Oude littekens zijn littekens die je meer dan 2 jaar hebt. De littekencrème kan er wel voor zorgen dat je huid soepeler blijft, je minder last hebt van je litteken en ze minder zichtbaar worden. Voor littekens die echt problemen opleveren en ouder zijn kun je medische hulp krijgen zoals een laserbehandeling, maar dat is ook niet voor elk litteken geschikt.

Ook voor eczeem en schaafwonden

Een littekencrème zorgt er dus voor dat je littekens verminderen of zelf verdwijnen, het houdt je huid gehydrateerd en soepel en helpt je huid met het herstel bij nieuwe littekens. Bij oudere littekens helpt de littekencrème tegen pijn en irritatie, houdt de huid soepel en gehydrateerd, beschermt de huid en vermindert het litteken in sommige gevallen. Een littekencrème is geschikt voor alle leeftijden en kun je onbeperkt gebruiken.

Het helpt ook bij luieruitslag, schaafwonden, eczeem, acné, waterpokken en insectenbeten. Ideaal om dus in huis te hebben, helemaal als je kinderen hebt. Want met kinderen is er vaak wel een schaafplek of een insectenbeet te bekennen. De littekencrème helpt ook na peelings, huidtransplantaties en zelfs bij gordel- of netelroos. Een multifunctioneel product dat voor het hele gezin te gebruiken is. Dus mijn advies; Ga snel naar de drogist of apotheek en koop een tube littekencrème want het is een onmisbaar product in de EHBO koffer en helpt iedereen in het gezin met huidproblemen.