Bij de huidaandoening rosacea heb je last van roodheid en oppervlakkige bloedvaatjes in het gezicht. Dit heet couperose. Ook kan het zijn dat je last hebt van bultjes, ontstekingen en puistjes. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om rosacea onder controle te krijgen. Wij vertellen je hier graag meer over.

Wat veroorzaakt rosacea

Het is niet bekend wat de oorzaak is van rosacea. Wel komt het vaak in de familie voor en zijn er bepaalde triggers die de aandoening kunnen verergeren. Zonlicht, alcohol en warmte zorgen ervoor dat de bloedvaten in de huid verder open gaan staan, waardoor de klachten erger kunnen worden. Ook zijn er bepaalde medicijnen, waaronder hartmedicijnen, sterke pijnstillers en hormonen die de klachten kunnen verergeren. Er is geen behandeling die je definitief verlost van rosacea. Wel kan de huisarts een aantal medicijnen voorschrijven die voor verlichting kunnen zorgen. Zelfs met de goedkoopste zorgverzekering ben je hier vaak al voor verzekerd.

Behandeling van rosacea

De behandeling van rosacea hangt af van de klachten. Als je alleen last hebt van roodheid of couperose valt het aan te raden om bij te houden wat je eet en doet, om zo de triggers te identificeren. Ook kan het smeren van een rosacea crème helpen bij het kalmeren van je huid. Als je ook bultjes en puistjes hebt kan de huisarts je geneesmiddelen voorschrijven, zoals metronidazol crème of azelaïnezuur crème. Ook zijn er pillen beschikbaar met minocycline, tetracycline of doxycycline. Deze pillen werken ook tegen oogontstekingen die kunnen optreden als je rosacea hebt. Bij zwangerschap of het geven van borstvoeding is het niet mogelijk om deze pillen te gebruiken. Ten slotte is er metronidazol. Dit zijn pillen die goed werken, maar wel bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid.

Dit kun je zelf doen

Met veranderingen in je huidverzorging en leefstijl is het vaak ook al mogelijk om rosacea te verminderen. Allereerst is het belangrijk om alcohol, parfum en geurstoffen te vermijden in jouw verzorgingsproducten. Kies altijd voor milde verzorgingsproducten, omdat de kans groter is dat je huid deze verdraagt. Daarnaast is het goed om verzorgingsproducten te gebruiken die rijk zijn aan antioxidanten, zoals vitamine C en E, en huidherstellende ingrediënten. Agressieve huidbehandelingen doen jouw huid geen goed. Vermijd dus behandelingen als scrubben, bindweefselmassages en microdermabrasie. Roken en alcohol doen geen enkele huid goed, maar zijn extra slecht als je rosacea hebt. Bescherm je huid dagelijks met factor 30 of 50 tegen de zon, ook in de winter of op dagen dat het bewolkt is. Ten slotte is het verstandig om grote temperatuurverschillen te vermijden, omdat je bloedvaten hierop reageren.