Natuurlijk, iedereen weet wel dat je je baard moet wassen en ook regelmatig moet trimmen. Maar er zijn nog veel meer opties om uit te voeren om ervoor te zorgen dat je baard er écht perfect uit zal gaan zien! In dit artikelen sommen we ze voor je op.

Baardshampoo

Je zult je vast afvragen, waarom perse baardshampoo en niet gewoon normale shampoo. Dat antwoord is vrij simpel te geven, normale shampoo is gericht op het reinigen van de hoofdhuid en het weghalen van vuilresten in je haren. Dan kun je onder andere denken aan huidschilfers en gelresten. Het is dus niet geschikt voor je baard, het zal zorgen voor een snel uitgedroogde en geïrriteerde huid.

Baardshampoo bevat alleen natuurlijke stoffen en dus geen kunstmatige stoffen. Hierdoor droogt het je baard niet uit maar zorgt het juist voor een betere hydratie. Je hoeft je baard overigens niet elke dag te wassen, meerdere keer in de week is maar dan genoeg. Doe dit overigens wel altijd voordat je gaat scheren/ trimmen.

Baardconditioner

Nadat je je baard hebt uitgespoeld met de baardshampoo kun je ook voor de speciale gelegenheden een baardconditioner gebruiken. Dat zorgt ervoor dat je baard gladder, soepeler en makkelijker doorkambaar wordt, daarnaast krijgt het ook een glans en extra bescherming. Let er wel op dat je je baard niet te vaak met een conditioner doet wassen, dit zal ervoor zorgen dat je baard sneller vettig wordt.

Baardolie

Naast het normale wassen met een baardshampoo heb je dus nog twee andere opties, zoals hierboven uitgelegd een baardconditioner. Die zorgt er alleen voor dat je baard beter verzorgd wordt, een baardolie neemt ook je huid mee. Een baardolie zorgt voor een betere hydratie, lekkere geur (vergelijkbaar met parfum) en het maakt je baard zachter doormiddel van de natuurlijke oliën die erin zetten. Baardolie komt in een kleine hoeveelheid, dit betekend dat het dus heel krachtig is. Gebruik er daarom dus niet teveel van.

Baardwax

Dit is voornamelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat op het moment dat je een lange baard hebt, die redelijk alle kanten op groeit. Je het zonder wekelijks te scheren je het alsnog onder controle kunt houden. Een baardwax zorgt er dus voor dat je je baard kunt stijlen. Een baardwax is meestal gemaakt uit bijenwas, het is dus een harde substantie. Wel is het volledig gemaakt van natuurlijke producten.

Borstel

Een hoge kwaliteit borstel is goud waar voor je baard. Er is namelijk niks zo vervelend als een baard hebben met allemaal klitten. De meeste borstels zijn overigens wel gemaakt van wild zwijn haren. Mocht je veganist zijn of simpelweg niet tegen de geur ervan kunnen – omdat het van een levend wezen komt – dan zal je wel iets langer moeten zoeken, excuses daarvoor.