Wat is het toch heerlijk om in de zon te zijn!. Je voelt je meteen een stuk fijner, omdat de huid onder invloed van de zon zelf vitamine D aanmaakt. En vitamine D staat bekend om zijn humeur verbeterende eigenschappen. Dat is meteen de reden waarom we ons in de zomer vaak vrolijker voelen dan in of na de winter. Om je lichaam (en geest) dan een oppepper te geven is een zonnebankkuurtje zeker aan te raden. Maar bescherm je huid dan wel met een speciale zonnebankcrème, want ook onder UV-lampen kan je huid verbranden.

1 Gaat huidverbranding tegen

Je zou het niet direct denken, maar ook onder de zonnebank kun je verbranden. Vooral als je huid nog niet gewend is aan de UV-straling of als je een zeer licht huidtype hebt is de kans groot dat je huid verbrandt. Met een zonnebankcrème bescherm je je huid optimaal. 

2 Beschermt de huid tegen veroudering

Een van de redenen dat je je huid in de zomerzon beschermt met een antizonnebrandcrème is natuurlijk om huidveroudering tegen te gaan. Ook onder de zonnebank kunnen huidcellen sneller verouderen, waardoor je eerder rimpeltjes kan krijgen. Dus waarom zou je geen zonnebrankcrème om diezelfde reden gebruiken?

3 Zonnebankcrème vermindert pigmentvlekken

Niet iedereen heeft hier last van, maar veel vrouwen kunnen onder invloed van UV-stralen te maken krijgen met hyperpigmentatie. Bij hyperpigmentatie bruint de huid op sommige plaatsen meer dan op andere. Sproetjes zijn een voorbeeld van pigmentvlekjes, maar er kunnen ook grotere vlekken ontstaan. Met zonnebankcrème verminder je de kans op deze vorm van pigmentatie waardoor je huid egaler verkleurt.

4 Beschermt je tatoeages

Wist je dat tatoeages het zwaar te verduren hebben onder invloed van de zon? Vooral als je een intensieve zonnebankkuur gaat doen, kan de inkt daaronder leiden. Daarom zijn er speciale zonnebankcrèmes ontwikkeld die je tatoeages beschermen en je huid verzorgen.

5 Je verzorgt je huid en blijft langer bruin

Zonnebankkuurtjes kunnen best prijzig zijn, maar zijn zeker goed voor je lijf en geest. Dankzij een goede huidverzorging met zonnebankcrèmes blijft je kleurtje tevens langer en mooier aanwezig. Bovendien kun je je bruiningsresultaat met 40% verbeteren en bruin je sneller met een zonnebankcrème dan zonder onder de zonnebank. 

Zonnebankcrème vs. Zonnebrandcrème

Als de zon gaat schijnen, gebruik je natuurlijk een antizonnebrandcrème met een factor afgestemd op je huidtype. Deze factor is bedoeld om je huid intensief tegen de blootstelling aan de zon te beschermen. Echter hebben producten voor de buitenzon geen nut onder de zonnebank. Ze houden de straling tegen waardoor het bruiningsproces niet op gang komt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarnaast zijn zonnebankcrèmes speciaal ontwikkeld voor gebruik onder de zonnebank en helpen ze je huid juist sneller te verkleuren. Bovendien is de timer van de zonnebank te vergelijken met de SPF in zonnebrandcrèmes: als het belletje gaat is het tijd om uit de zon te gaan.

Zonnebanktips

Check van te voren welke lampen er in een zonnebank zitten. Bij alleen UV-B lampen heb je niet per se een beschermende crème nodig – al is het voor je huid wel altijd aan te raden. Zitten er UV-A lampen in de zonnebank, dan smeer je altijd met een speciale zonnebankcrème of lotion.

Heb je last van huidaandoeningen, zoals rosacea of acne, dan is het verstandig eerst met een huis- of huidarts te praten of je wel onder de zonnebank mag. Zelfs met een zonnebankcrème kunnen deze huidaandoeningen namelijk onder invloed van de UV-stralen verergeren.

Voor een veilig gebruik van de zonnebank zorg je ervoor dat je je ogen bedekt met een speciaal brilletje wat UV-stralen blokkeert. Daarnaast is het goed om het gebruik van de zonnebank langzaam op te bouwen. Net als met de echte zon heeft de huid tijd nodig om aan de straling en warmte te wennen. Overschrijd dus niet de aanbevolen zonnebanktijd. Het is daarbij goed om eerst je huidtype te bepalen. Hoe lichter je huid, des te korter kun je onder de zonnebank. Bij een goede zonnestudio word je hier zeker bij geholpen.

Verzorg je huid goed

Als je zonnebankcrème gebruikt, dan bescherm en verzorg je je huid dus tegen huidveroudering en hyperpigmentatie. Na het zonnebank bad is het heel verstandig om ook je huid te beschermen. Gebruik hiervoor een speciale vochtinbrengende bodylotion, ook weer speciaal ontwikkeld voor na het gebruik van de zonnebank. Samen met een goede zonnebankcrème geniet je dan nog langer van je door de zon gekuste huid en goede gevoel.